Vjerujem da znate da koje vrste voda postoje, ali nisam siguran da ste tome ikad pridavali neku važnost. Po klasifikaciji postoje tri vrste voda
Vrste voda:
- oborinske vode
- površinske vode
- podzemne vode
Voda je kemijski spoj dva atoma vodika i jednog atoma kisika i jedan od osnovnih uvjeta života. Kemijska formula vode je H2O
Atom kisika na čelu molekule je elektro negativan (teži privlačenju elektrona), pa jedan kraj molekule ima parcijalno negativan električni naboj, a drugi kraj molekule, oko vodikovih atoma, parcijalno pozitivan naboj. To uzrokuje asimetričnost molekule vode – dva atoma vodika su pod kutom od 104.5° vezana za atomom kisika. Polarnost uvelike određuje ostala svojstva vode
Voda je glavni sastojak svih živih bića. U ljudskom organizmu voda je najzastupljeniji kemijski spoj. Udio vode u ljudskom organizmu se mijenja s obzirom na dob. Primjerice, udio vode u tijelu novorođenčeta je 80 %, u odrasloj dobi čovjek ima od 60 do 65 %, a u starosti 55 % vode. Sve kemijske reakcije u stanicama odvijaju se u vodi. Zbog toga nedostatak vode brže izazove smrt nego nedostatak hrane.
Voda u prirodi otapa razne tvari zato u prirodi nema kemijski čiste vode. Najmanje otopljenih tvari ima kišnica. U kišnici su uglavnom otopljeni različiti plinovi ovisno o sastavu atmosfere.
Površinske i podzemne vode imaju mnogo više otopljenih tvari jer se u njima otapaju čvrste tvari zemljine kore kroz čije slojeve voda prodire. Najviše otopljenih tvari ima u morskoj vodi.
U prirodi nailazimo na izvore vode bogate mineralnim tvarima. To su mineralne vode. Zbog otopljenog ugljikovog dioksida i one često imaju ugodan kiselkasti okus. Ovisno o sastavu otopljenih tvari neke su mineralne vode ljekovite, a često izviru i vruće te se uz njih grade lječilišta.
Prema količini otopljenih tvari prirodne vode dijelimo na tvrde i meke.
Tvrde vode sadrže puno otopljenih tvari osobito kalcijeve i magnezijeve soli.
Prirodne se vode prema količini i vrsti otopljenih tvari razlikuju i prema okusu. Tako vode mogu biti slatke, slane, gorke i kisele. Slane vode imaju najviše otopljene kuhinjske soli, kisele većinom ugljikov dioksid, a gorke magnezijev sulfat.
Od ukupne količine vode na Zemlji svega 3 % otpada na slatku vodu, no najveći njezin dio ljudima nije dostupan. Ta je voda uglavnom zaleđena na polovima i u ledenjacima, a dio je onečišćen raznim tvarima. Pitke vode je dostupno manje od 1 %, a njene su najveće zalihe pod zemljom.
Da li ste nakon ovih podataka sigurni kakvu vi vodu pijete?.